Třídění olejů

Třídění olejů u přípravy potravin.

Otázka „Co třídit?“ se zdá být jednoduchá. Jako první většinu napadne smažení nebo fritování. A to my doma neděláme, takže nás se třídění oleje netýká… OMYL! Většina produkce odpadního oleje v domácnosti nepochází ze smažení či fritování. Přinášíme vám přehled dalších potravin či pokrmů, ve kterých najdete olej či tuk vhodný ke třídění. Příště se rozhlédněte doma nebo při nákupu, a možná budete překvapeni kolik oleje kolem vás je.

Například nakládaný hermelín či jiné druhy sýrů naložené s chilli, česnekem nebo zeleninou. Vždy jsou potopené v oleji. A právě olej zajistí prolnutí chutí, vytvoří také prostředí ke zrání a díky tomu si můžeme správně vyzrálý hermelín i natřít na chleba. Ať už lahodné sýry kupujete nebo sami nakládáte, zbylý olej ze skleničky, kyblíku i z použitých talířku patří do olejové popelnice! A není ho málo. Mezi oblíbence patří i sušená rajčata. I ta se prodávají naložená v oleji. Zde slouží jako konzervant a pomáhá rozvinout chuť a vláčnost. Ať už je připravujete jakkoliv, vždy po nich zůstane dost oleje ideálního k vytřídění. Stejně je na tom salátová zálivka - ta může být na olejové bázi a pokud vám v míse zbude, šup s ní do lahve k třídění oleje. Jakákoliv nakládaná zelenina v oleji – česneky, papriky, chilli papričky a další. Zde všude lze posbírat značné množství oleje – a každá kapka se počítá. K naložení do oleje se hodí také hříbky. Olejový nálev je stejně populární jako sladkokyselý či slaný. Olej můžete slít do PET lahve i pokud obsahuje drobné kousky hub či zeleniny. Další jsou olivy ačkoliv se z nich lisuje především prvotřídní olej, ten se dá třídit také, samotné plody se většinou prodávají ve slaném nálevu. I přesto je najdeme naložené v oleji. I tento lze jednoduše slít do sběrné láhve. Nejen zde platí, že škoda kapky, která padne vedle. Olej může často zbýt i na talířcích, ten se dá také sbírat. Nevadí, pokud obsahuje trochu vody či nálevu, raději troška vody ve vytříděném oleji než troška oleje v odpadní vodě. Jasným adeptem na třídění oleje, je ten z rybích konzerv. Sardinky, sledě, makrely, tuňák a všechny ostatní známé i neznáme rybky v konzervě. Pro použití do salátu nebo do pomazánky doporučujeme přimíchat čerstvý, kvalitní olej a ten z konzervy vyhodit. Samozřejmě do správné popelnice – tedy do olejové. Naopak překvapivý pokrm, ze kterého lze získat olej ke třídění může být grilované maso, zelenina či sýr. Maso, lilek i hermelín potřebují jít na gril v olejovém kabátku. Ideálně s česnekem chilli nebo bylinkami. Pokud vám po grilování zbude marináda, výborně! Můžete ji také vytřídit.

Pomalu se dostáváme do oblasti smažení. Ano, většina se na něj dívá skrz prsty, ale upřímně – máme ten malý hřích rádi! Co třeba koblihy? Nebo langoš? I na těchto dobrotách si můžete pochutnat doma. 

Dalším je typický smažený pokrm – smažené ryby, rybí prsty, fish&chips, řízky, smažené sýry. Můžete smažit na pánvi nebo fritovat. Na oleji, másle, sádle či jiném tuku. A všechny tyto oleje a tuky jsou vhodné ke třídění. Málo kdo ví, že se dá vytřídit i výpek z masa nebo tukový škraloup z vývaru.  Je vhodné tento zbylý tuk slít do lahve na třídění a pak teprve dát pekáč nebo hrnec do myčky. Takto vám tuk nezanese potrubí pod dřezem a ještě dostane možnost, být znovu užitečný. Co takhle někdy vyzkoušet domácí smažená křidélka nebo špalíčky? Dbejte na to, aby se olej příliš nepřepaloval, použijte kvalitní olej na fritování (řepkový či palmový nebo jejich mix), nepoužívejte jej vícekrát – zchladnutí a opětovné zahřívání mění oleje a tuky na karcinogenní látky. Křidýlka a špalíčky smažte při 180°C po dobu 8-10 minut. Dále jsou tady hranolky – asi první věc co nás napadne, když se řekne smažení. A při přípravě rozhodně vzniká odpadní olej. Vyzkoušejte domácí hranolky z čerstvých brambor. Nejdříve je asi 4 minuty smažte ve 120°C oleji, kde se předvaří uvnitř. Zároveň je tato teplota dostatečně vysoká, aby se hranolky nenacucaly olejem. Po 4 minutách zvyšte teplotu na 180°C (palmové oleje zvládnou i teplotu 200°C). Poté se smaží do zlatova. A olej ze smažení patří kam? Do PETky a do popelnice. Po smažení nechte olej vždy vychladnout, abyste se při manipulaci nepopálili. Ani té PETce se nebude horký olej příliš líbit. Pokrmů a pochutin, ve který najdete jedlý olej a tuk vhodný k recyklaci je spousta. Záleží také jakou kuchyni preferujete – vietnamskou, indickou, thajskou, italskou, francouzskou, českou? V tomto článku jsme vám chtěli ukázat, že olej není je z fritovacího hrnce. Pravdou je, že klasické fritování v domácnostech tolik oblíbené není, to ale neznamená, že se nemůžete podílet na třídění oleje a chránit tak přírodní zdroje a snižovat emise. A nezapomeňte, že třídit se dají i pevné, živočišné tuky jako máslo a sádlo.

A v neposlední řadě si také ušetříte starosti s ucpaným potrubím ve vaší kuchyni či koupelně. Děkujeme, že třídíte! Poznámka na závěr – do olejových popelnic patří pouze jedlý odpadní olej a tuk! Nejsou určeny pro motorové, hydraulické, technické ani žádné jiné průmyslové oleje a maziva.

 

Druhý díl

 

Proč má smysl třídit jedlé oleje a tuky?

Že je dobré třídit sklo, papír, elektroodpad, textil a spoustu dalších materiálů, které můžou být díky recyklaci znovu užitečné, je nám už dávno jasné. Ale jak je to s olejem, o jehož třídění někteří donedávna možná ani neslyšeli? I tady vám ukážeme, proč opravdu stojí za to oleje vytřídit – a proč vám naopak nedoporučujeme likvidovat je „postaru“.

 

Co se stane, když olej lijeme do dřezu nebo záchodu?

Na to přijde dřív nebo později každý. Olej se v odpadových trubkách a sifonu postupně usazuje, sráží se a potahuje stěny trubek. Potah se neustále zvětšuje a nabaluje další mastnotu, zbytky potravin a špínu, vodní kámen i celé kolonie bakterií. Kromě čím dál nepříjemnějšího zápachu tak jednoho dne nevyhnutelně dojde k úplnému ucpání potrubí. Vy pak musíte odpad rozebrat a vyčistit nebo použít drastické chemické čističe.

Odpadní voda s vylitým olejem navíc z vašeho, i mnoha dalších domovů pokračuje dál, do veřejné kanalizační sítě. A tady dochází ke stejnému procesu usazování a ucpávání – jen v mnohem větším měřítku. Litr k litru z tisíců domácností, to jsou hektolitry olejů a tuků, které se pomalu usazují v kanalizacích a každou chvíli hrozí havárií. Zkuste si někdy zagooglovat a najít si, co je to „tukovec“ a jakých rozměrů může dosáhnout.

Na konci každé kanalizační sítě je čistička odpadních vod, ať už ta domácí nebo velká obecní. Také tady dokáže mastnota pořádně škodit. Blokuje průtok, zabraňuje účinnosti měřicích přístrojů a v nádržích vytváří na hladině krustu, pod níž čisticí bakterie a prvoci nemůžou dýchat a nedokážou správně likvidovat nečistoty. Dokonce i ve vyčištěné vodě, vypouštěné z čističek zpět do řek, mohou zůstávat malé kuličky tuku, se kterými si čističky neporadí.

A když olej vyliju někam ven?

Možná jste byli zvyklí lít olej na kompost, na zahradu nebo někam do lesa. Je přece z přírody, ona si s ním zase poradí. Není to pravda. Běžně prodávané oleje, zejména ty určené pro tepelnou úpravu, bývají rafinované, tedy zbavené většiny přirozených složek.

A po použití už v olejích vůbec nezůstane moc látek, o které by příroda stála. Olej vylitý kamkoliv do půdy proto nejenže nic nepohnojí, ale dokonce uškodí rostlinám a živočichům. Jako všude jinde i tady olej vše umaže, oblepí, obalí a nakonec zadusí.

Co když olej používám opakovaně, takže už z něj skoro nic nezbyde?

Tak tento způsob využití oleje je přímo zdraví nebezpečný. Olej jako takový samozřejmě škodlivý není. Naopak, naše tělo kvalitní tuky a mnohé v nich obsažené látky potřebuje a prospívají mu. Záleží ovšem na tom, po jakém oleji sáhnete, a hlavně jak s ním zacházíte.

Při vysokých teplotách, přepalování a opakovaném používání při tepelné úpravě dochází ke změnám poměrů zdravých tuků a k chemické přeměně vnitřních struktur. Vznikají tak zdraví škodlivé látky, některé z nich se mění na rakovinotvorné. Olej použitý při tepelné úpravě jídla tedy nikdy nepoužívejte znovu a vytřiďte jej do toho správného kontejneru.

A když olej sliju, ale lahev s ním vyhodím do běžného odpadu?

A není to škoda? Jestli jste už olej doma vyseparovali, dejte mu šanci být znovu užitečný. Zatímco v běžném odpadu se váš olej musí složitě likvidovat, třídění ho dokáže vrátit do hry. Po vyčištění a dalším zpracování se stane hodnotnou surovinou pro výrobu moderních biopaliv do letadel. Tím, že jednou vypěstovaný olej je použit hned dvakrát, šetříte půdu, vodu, ovzduší a další přírodní zdroje. Věděli jste například, že každý recyklovaný litr oleje uspoří přes 90 % emisí ve srovnání s klasickým fosilním palivem?

A vydělá na tom i vaše obec. Skládkování komunálního odpadu je nejdražší a nejméně ekologický způsob „likvidace“ odpadu. Odpad, včetně oleje, se při něm v lepším případě jen rozloží, rozhodně však neudělá nic užitečného. Navíc se rozkládá pomalu a provoz skládek a jejich následná rekultivace stojí další peníze, a to nemluvíme o ekologických dopadech. Je tedy v zájmu obcí, aby recyklovaly co největší část odpadů. 

 

Tak co, přesvědčili jsme vás? Zkuste to s námi. Až se vám poprvé povede nevylít olej do dřezu či do záchodu a přelít ho do PET lahve, mrkněte na www.tridimolej.cz – kde si v sekci Mapa popelnic najdete nejbližší olejovou popelnici projektu Třídím olej. A čím víc nás bude třídit, tím hustější síť popelnic ve vašem okolí bude.

Pojďme si ještě na závěr zrekapitulovat přínos třídění olejů:

1.     Neucpeme odpadní trubky u nás doma

2.     Neucpeme kanalizaci v našem městě

3.     Snížíme náklady na servis a údržbu čistíren odpadních vod

4.     Zlepšíme kvalitu přečištěných odpadních vod

5.     Snížíme obsah CO2 vypouštěného do atmosféry

6.     Snížíme poplatky v obcích za skládkování odpadu

 

Díl třetí - olej a grilování

Seznamte se s nakládání s oleji při letním grilování. Více informací zde

 

Díl čtvrtý - oleje a vánoce

Seznamte se s nakládání s oleji v rámci vánočních svátků. Více informací zde.


Jaké kuchyňské oleje a tuky třídit?

Otázka co patří do popelnic na třídění oleje se zdá být jednoduchá. Přece olej ze smažení a fritování – a to my doma skoro neděláme, takže nás se třídění oleje vlastně netýká… Omyl! Většina použitého odpadního oleje v domácnosti totiž nepochází z fritování. Takže kde olej vhodný k vytřídění v kuchyni hledat?

Jasným adeptem na třídění je olej z rybích konzerv. Sardinky, sledě, makrely, tuňák a všechny další rybky v konzervě v oleji přímo plavou. Do těstovin, salátu nebo do pomazánky je ovšem mnohem lepší použít čerstvý, kvalitní olej, a ten z konzervy vyhodit. Samozřejmě do správné popelnice – do olejové.

 

Stejně nápadné je množství oleje použitého u nakládaného hermelínu či jiných sýrů s bylinkami, česnekem nebo chilli. Pokud nejste zvyklí použít tento bylinkový olej třeba pod maso – šup s ním do PET lahve a pak do olejové popelnice. Setřít jej stěrkou můžete nejen ze sklenice, ale také z talířů.

Nakládání do oleje je vůbec oblíbený způsob konzervace, ať už jde o nakládaná sušená rajčata, houby, česnek, papriky, chilli, olivy a jakoukoli další zeleninu. Ze všech naložených pochutin vám přitom zůstane spousta oleje vhodná ke slití do vaší sběrné PET lahve. A nevadí přitom ani drobné kousky zeleniny, které v oleji zůstanou. Každá kapka se počítá.

 

Také salátové zálivky jsou nejčastěji na olejové bázi, ať už používáte olivový, slunečnicový, řepkový nebo třeba ořechový či avokádový olej. Takže když vám v míse či talíři trocha zálivky zbyde, přilijte ji do PETky také. Pokud obsahuje šťávu ze zeleniny, nevadí. Lepší troška vody ve vytříděném oleji než kapka oleje v odpadní vodě.

Je na vás té zeleniny už příliš? Pojďme na maso! Třeba takový výpek z kachny nebo žeber, který vám zůstane na dně pekáče obsahuje až 50 % tuku. Když jej slijete a stěrkou setřete do PET lahve, budou vám vaše myčka i potrubí pod dřezem vděčné. K recyklaci se hodí také tukový škraloup ze silného masového vývaru. Vytřídit nezapomeňte ani zbylou marinádu z grilování, klidně i se zbytky koření.

Vidíte, kolik oleje už jsme doma našli? A to jsme ještě nezačali se smažením. I zbylý olej po smažení a fritování řízků, ryb, sýrů, hranolek, langošů, křidýlek, špalíčků nebo koblih sem samozřejmě patří, a je jedno, jestli smažíte radši na oleji, másle nebo sádle. Jen nezapomeňte nechat tuk vždy vychladnout, abyste se při manipulaci s ním nepopálili nebo neroztavili plastovou lahev.

 

Pokrmy a pochutiny, ve kterých najdete jedlý olej a tuk vhodný k recyklaci, má zkrátka doma každý z nás. Třídit se navíc dají i pevné živočišné tuky, jako je máslo nebo sádlo. Pokud byste měli problém je do PET lahve dostat s pomocí stěrky, stačí je nechat chvíli roztát v pánvi. Těšit vás při tom všem můžou nejen čisté filtry v myčce a nezanesené odpadní trubky, ale i pocit, že dáváte oleji šanci být ještě jednou užitečný a že tím vším berete ohled na naši společnou planetu.

PS: Nezapomeňte, že do olejových popelnic se vhazuje pouze kuchyňský olej a tuk. Nejsou určeny pro motorové, hydraulické, technické ani žádné jiné průmyslové oleje a maziva.

 

Díl pátý - letní čas grilování

Zbylé oleje z grilovačky je nejlepší vytřídit

S letními teplotami se na zahradách, terasách i piknikových místech znovu rozpalují grily a vůně masa a zeleniny se line všemi směry. Je známo, že velký podíl na chuti a vůni všech těch grilovaných dobrot mají právě oleje a tuky, bez kterých by to prostě nešlo. Jenže co s nimi, když se všechno dojí a zbydou jen mastná oka na dnech nádob? Vytřiďte je! Jak na to a mapu popelnic najdete na www.tridimolej.cz
info@tridimolej.cz 800 016 017

 

Díl pátý - podzim má bramborovou příchuť

Podzim se blíží a my jsme si pro Vás přichystali téma plné chutných brambor! 

Brambory jsou totiž nejoblíbenější přílohou a podzim je jejich období. Připravují se na různé způsoby ve všech domácnostech a je důležité, aby se olej a tuky, které zbydou po jejich přípravě dostal na to správné místo – tedy do popelnice na olej a neucpávaly tak kanalizační síť ve Vaší obci.

Více informací zde.